Rezoluția Partidului Național Liberal privind Românii de peste hotare, parte integrantă a poporului și spiritualității românești

pnl1De-a lungul timpului, în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat, multe dintre comunitățile istorice de români au fost greu puse la încercare. La rândul lor, românii care au părăsit temporar tara in ultimii ani au fost adesea in situația de a trebui sa facă fata dificultăților de tot felul.

Congresul PNL considera ca toți aceștia sunt parte integranta a poporului si spiritualității românești iar statul român are responsabilitatea de a răspunde in consecință. Cetățenii români sau etnicii români care trăiesc si muncesc in străinătate trebuie sa beneficieze de sprijin si de asistenta la un nivel compatibil cu normele internaționale in domeniu si cu statutul României de membru al UE.

In acest context, PNL constata ca o bună parte dintre romanii de peste hotare sunt, in acelasi timp, atat cetățeni romani cat si cetățeni europeni. Acestia trebuie să beneficieze de toate drepturile care derivă din aceasta calitate. Începând cu data de 1 ianuarie 2014 restricțiile de pe piața muncii pentru romani vor fi ridicate in toate statele membre ale UE iar cetățenii români trebuie sa poată exercita deplin si integral toate drepturile asociate cetățeniei europene.

Pe de altă parte, România trebuie sa acționeze pentru a întări cooperarea cu toate statele din vecinătate , pentru a promova drepturile persoanelor care aparțin comunităților românești, in conformitate cu standardele europene in materia minorităților naționale.

Având in vedere toate acestea, Congresul PNL considera ca este o datorie a României de a oferi protecție si asistenta romanilor de peste hotare. In acest sens, apărarea drepturilor, libertăților si demnității românilor sunt aspecte esențiale.

Menținerea identității culturale si lingvistice, precum si asigurarea accesului la lăcașe de cult, trebuie sa reprezinte o prioritate pentru România.

Libertatea de circulație a persoanelor este o valoare liberală, printre cele cu rol fondator pentru Uniunea Europeană. In acest sens, liberalii români susțin dreptul românilor de a se integra in țările unde isi au reședința temporara. Cetățenii români trebuie sa aibă acces la servicii sociale si la asistenta medicala. Copii lor trebuie sa aibă garantat accesul la servicii educaționale  in vederea dezvoltării personalității lor si a integrării in țările unde isi au reședința temporara.

Apropierea de țară a românilor care au reședința in străinătate este un aspect important care va fi in atenția României. Legăturile cu familiile ramase in țară trebuie întărite, iar cei care doresc sa se întoarcă in România trebuie sa beneficieze de diferite forme de sprijin, in funcție de interesele lor profesionale sau antreprenoriale.

Un aspect extrem de importat este legat de promovarea imaginii României peste hotare. Este nevoie ca imaginea românilor sa fie ameliorata iar valorile spiritualității si culturii românești sa fie promovate in țările cu comunități semnificative de români. Acest fapt va contribui la punerea in valoare a acestor comunități si la mai buna lor integrare acolo unde isi au reședința.

Limba româna, cultura, tradiția si spiritualitatea au reprezentat cele mai puternice elemente de legătură ale românilor, oriunde ei se aflau. Astăzi, la fel ca si de-a lungul istoriei si indiferent de drumul pe care l-au apucat si de locul unde se găsesc, românii trebuie sa isi păstreze vii credința, unitatea si identitatea națională.

In concordanta cu aceste direcții de acțiune, reflectate si in programul de Guvernare al USL, Congresul considera că prioritățile politice ale PNL pentru următorii 2 ani ar trebui sa fie următoarele:

1. Garantarea exercitării complete a cetățeniei europene de către toți cetățenii romani si eliminarea restricțiilor pe piața muncii începând cu 1 ianuarie 2014;

2.      Desfășurarea unui program coerent de promovare a imaginii României peste hotare, preponderent in țările unde există comunități semnificative de români. Integrarea românilor in tarile de reședința va fi mult ușurata in condițiile in care va fi atins obiectivul de a ameliora imaginea românilor si a României.

3.      Punerea in practică a unor programe care să dea cetățenilor români si etnicilor români aflați peste hotare conștiința faptului ca sunt parte integranta a poporului si spiritualității românești.

4.      Sporirea cooperării cu statele din vecinătate , pentru a promova drepturile persoanelor care aparțin comunităților românești, in conformitate cu standardele europene.

5.      Întărirea parteneriatului cu Republica Moldova si susținerea aspirațiilor de integrare europeană ale acesteia.

Etichete:, , ,

10 comentarii pe “Rezoluția Partidului Național Liberal privind Românii de peste hotare, parte integrantă a poporului și spiritualității românești”

  1. Morar Gabriel 24 februarie 2013 la 8:46 PM #

    Cultura postdecembrista a partidelor politice din tara mioritica sa modificat mult, ce a ramas constant este ca mecanismul democratic functioneaza doar in campania electorala interna in rest partidele din romania se comporta ca partidul comunist.Adica hai ca-ti explic eu o motiune, un program, un comunicat catre tara sau catre nimeni pe care il ia presa ….si-l fac opinie…ne auzim peste patru ani la celelalte alegeri, acum la posturile pe care le-ati negociat…

    Apreciază

  2. berenger 24 februarie 2013 la 8:48 PM #

    „PNL constata ca o bună parte dintre romanii de peste hotare sunt, in acelasi timp, atat cetățeni romani cat si cetățeni europeni. Acestia trebuie să beneficieze de toate drepturile care derivă din aceasta calitate.”
    despre care momente sa vorbim, despre momentul 2009, cand pe fondul castigarii prezidentialelor de catre basescu cu ajutorul voturilor din afara, peneleii au fost cei mai vocali in a promova aberanta restrangere a dreptului la vot pentru romanii din afara, sau despre momentul 2012 cand peneleii militau cu ardoare pentru neincluderea expatilor in cvorum?

    Apreciază

    • ivi 24 februarie 2013 la 9:08 PM #

      Ca de obicei esti unilateral si tendentios…
      PNL-ul vrea mai intai sa puna la punct legislatia si procedurile de vot, corecte si imposibil de fraudat, pentru romanil de peste hotare …s-a vazut ca a avut dreptate, tocmai pentru ca ”zeusul tau guvernator” a castigat prin frauda (si asta au recunoscut-o acum si pdl-ei la adunarea lor de ieri…)
      Asa ca berenger fii tendentios, fii ”zoios-ul sustinator al gubernatorului”, da-i inainte…

      Apreciază

      • berenger 25 februarie 2013 la 9:56 AM #

        a se scuti. postarea ta este exemplu de unitalitarianism si de tendentiozitate. eu am prezentat fapte de necontestat: peneleii au contestat dreptul romanilor din afara tarii de a vota si de a fi luati in considerare la cvorum. e un fapt de necontestat faptul ca crin a promovat puternic legarea votului de o plata a impozitelor in tara, fapt total antidemocratic si care desfiinteaza un principiu liberal major, cel al egalitatii in fata legii.

        Apreciază

        • Gondolin 25 februarie 2013 la 11:02 AM #

          Nu te bănuiesc de prostie, așa încât mă întreb ce poate fi.
          1. Conform legii, românii din Diaspora neînscriși în litele electorale nu aveau a fi socotiți în numărul necesar pentru cvorum, și nu PNL și nici USL au făcut legea respectivă. Că CCR a socotit altfel, este o ghidușie oarecare.
          2. Crin nu a ”contestat” puternic, ci a lansat o temă de dezbatere… care a rămas cam atât – o temă de dezbatere, de altfel fâsâită între timp.
          Așa că, amice Berenger, mai ușor cu pianul pe scări, vorba amicului de conjunctură Băse (amic – nu al meu!)

          Apreciază

      • berenger 25 februarie 2013 la 11:52 AM #

        usurel cu pianul ca nu iese. inca o data: crin a pus in discutie un principiu liberal (egalitatea in fata legii) si unul democratic (universalitatea votului). faptul ca s-a fasait intre timp e cu atat mai grav: s-a folosit conjunctural de argumente antiliberale si antidemocratice intr-un proces de castigare a puterii democratice, trnsformand aceasta lupta intr-una nedemocratica.
        si cu ghidusia, ar fi fost amuzant sa spui altceva 🙂

        Apreciază

  3. ivi 25 februarie 2013 la 3:12 PM #

    Berenger chiar ma intreb tu stii sa deosebesti un fapt de o opinie? …dar o propunere spre discutie de o decizie? …dar un principiu de modul lui de aplicare, etc.
    …ca din ce comentezi rezulta ca, metaforic vorbind, ”zisele zoioase ale gubernatorlui tau” le consideri ca fiind ”litera de lege si/sau chiar fapte”…
    …iarasi vad ca ”interpretarea ta asupra a ceea ce a spus Crin” le consideri ca fiind ”ceea ce a spus Crin” …ori, iarasi metaforic, ”zoaiele iti impiedica o privire clara”, ori ”de atata pliere pe zisele Zeusului tau gubernator” nu mai reusesti sa distingi nimic si totul e un haloimis intre opinie si fapta, intre principiu si aplicare, intre decizie si propunere, etc…

    Apreciază

    • berenger 25 februarie 2013 la 3:18 PM #

      din toata insailarea tau imi place cel mai tare felul in care creionezi diferenta dintre principiu si fapta. faptul ca fapta incalca principiul, ai dreptate, e nerelevant.
      iar daca faci o propunere neliberala e absolut in regula, nu spune nimic despre initiatorul propunerii.
      mai ai multe dintr-astea?

      Apreciază

      • ivi 26 februarie 2013 la 7:47 AM #

        Ok berenger, am inteles – pentru tine toate sunt, sau pot fi aduse la „castravete” …nu conteaza epistemologia, nici metodologia, nimic, in afara de „castravetele tau Z(eu)oios” …atunci da-i inainte innoata in zoiaele tale „liberale” sau de „dreapta” …dar vezi ca in curand „zoiosul tau Zeu” dispare cu zoiaele lui si va trebui sa-ti gasesti altceva (…poate „spuma zoaielor” ar fi o solutie….)

        Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. PNL este un partid mare « Hai ca se poate! - 25 februarie 2013

    […] Rezoluția Partidului Național Liberal privind Românii de peste hotare, parte integrantă a poporu… […]

    Apreciază