InPolitics: Analisti politici despre uninominalul pur

Zoe Petre: ”Uninominalul pur impiedica o guvernare PDL-DD”

Introducerea uninominalului pur previne o eventuală guvernare PDL-Dan Diaconescu, după alegerile parlamentare, ceea ce ar fi reprezentat „o catastrofă naţională”, afirmă analistul politic Zoe Petre, pentru Inpolitics, ea mărturisind că nu a fost niciodată o susţinătoare a uninominalului pur.

„Sunt obligată să mărturisesc un lucru: eu nu am fost niciodată un susţinător al votului uninominal, cu atât mai puţin al uninominalului pur. Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în Parlament. Sau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimânta. Totoadată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine”, conchide Zoe Petre. (R.Gheorghe)

Dan Pavel: „Uninominalul pur poate avea efect de bumerang împotriva USL”

Sistemul uninominal majoritar într-un singur tur de scrutin, măsură aprobată astăzi la Senat, este „un atentat împotriva reprezentativităţii parlamentare”, fapt care se poate întoarce, ca un bumerang, chiar împotriva USL, afirmă analistul politic Dan Pavel, pentru Inpolitics.

„Din păcate pentru cei care au vrut neaparat să consfinţească sistemul uninominal majoritar, România este o democraţie de tip consensual, nici pe departe majoritar. Sistemul acesta uninominal strică o construcţie bine gândită, numită sistemul proporţional. Urmarea este că, în mod colectiv, forţe politice care ar fi putut să joace un rol în Parlament, sunt eliminate din acest for. Deşi sistemul ăsta a fost gândit şi susţinut de cei care au venit acum la putere, de USL, sistemul ăsta se poate întoarce împotriva lor fiindcă acest tip de uninominal este un atentat la reprezentativitatea parlamentară. Bag mâna în foc că, după ce vor analiza efectele acestei măsuri, peste doar patru ani, politicienii vor schimba legea”, susţine Dan Pavel. (R.Gheorghe)

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.