Auftakt: Reactii anemice fata de incal;carea principiilor democratiei

Saptamana care tocmai s-a incheiat a avut un singur subiect politic demn de comentat: Camera Deputatilor a votat cu majoritate organica alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

Subiectul a fost tratat in mod ferm si democratic de primarul Andrei Chiliman, care referindu-se la acest vot scria:

«Ca primar în funcţie, aş avea toate motivele să aprob o asemenea lege, însă, ca liberal şi om de onoare nu pot decât să iau poziţie publică pentru stoparea acestei aberaţii antidemocratice. … Sunt decis să fac toate demersurile necesare pentru a stopa intrarea în vigoare a acestei legi» O declaratie cu care ma solidarizez si eu 100%.

De asemenea, Transildania a scris foarte bine, asa cum ne-a obisnuit:

«De ieri, 30 mai 2011, Romania a incetat in mod definitv sa fie o republica democratica. Nu a mai fost nici in ultimii doi ani si jumatate, insa ieri toporul dictaturii a taiat si ultima lege electorala democratica. Camera Deeputatilor a votat cu majoritate organica alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. O lege pe cat de nedemocratica pe atat de neconstitutionala si nefasta.
Democratia are trei principii fundamentale, definitorii (pentru a nu le enumera pe toate): votul fiecarui cetatean are aceeasi greutate, majoritatea castiga (nu minoritatea), iar toate ofertele politice trebuie sa detina o sansa de a castiga sau de a fi reprezentate in functie de numarul de voturi obtinute. Toate aceste principii sunt acum incalcate in mod grosolan, si cu implicatii extrem de grave»

Au mai scris si alti liberali pe subiect. Insa ori au fost indusi in eroare de manipularea lui Sebastian Lazaroiu care anunta o intelegere subterana intre PSD si PDL (preluata de Hotnews, Dan Andronic si altii si menita sa destabilizeze alianta opozitiei), o intelegere care nu a existat ori, din contra, altii, cu interesul ca intre PSD si PNL sa fie o fuziune totala. Prin urmare, cei din urma au prezentat subiectul criticand doar cu jumatate de gura, sau sugerand o posibila viitoare victorie a USL in alegeri, datorata si acestei legi. O victorie probabila a USL, dar o infrangere totala a democratiei, as zice.

Ce s-a intamplat de fapt: informatia pe care s-a construit zvonul cu tradarea PSD anunta ca 17 pesedisti ar fi semnat pentru lege. De fapt, cei 17 semnasera pentru initiativa legislativa, la fel ca si trei liberali. Intre timp insa USL, prin Victor Ponta, a declarat ca nu va sustine proiectul privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, desi acesta a fost semnat si de unii parlamentari ai Uniunii. Se mai spunea ca alti cativa pesedisti au absentat de la vot si, prin urmare, prin absenta, girau legea. Nici gand! Pentru ca e o lege organica, nu conteaza ca au absentat. O absenta sau o abtinere e egala, in acest caz, cu un vot impotriva.

Cert e ca niciun pesedist si niciun liberal nu a votat pentru lege. Deci nu a fost niciun blat al pesedistilor, asa cum se zvonea pana la Bruxelles, acolo unde ma aflam cand am auzit stirea. Nu sunt o simpatizanta a pesedistilor, din contra, dar de data asta nu merita sa fie huliti. Singurii care au votat alaturi de PDL aceasta lege profund nedemocratica sunt maghiarii si minoritatile. Si, de asemenea, trebuie sa precizez ca nu am ceva anume cu maghiarii. Imi sunt oarecum simpatici. Insa de data asta au facut-o lata si nu mai trebuie sa fie iertati.

Ma intereseaza foarte mult acest subiect. Si toate subiectele care ar putea pune in discutie sau ar limita democratia. Toate temele cu adevarat liberale. Asa ca mi se pare incredibil cum de atat de putine personalitati publice au reactionat ferm la aceasta aberatie. Dintre politicieni doar Chiliman si Preda? Din societatea civila doar „Romania Curata”?… Doar cativa bloggeri? Nu incercarile puterii ma sperie. Ci lipsa de vigilenta, sau aceste reactii anemice ale opozitiei politice sau ale societatii civile.

sursa: Auftakt

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.